Türkiye'de can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla silah taşıma veya bulundurma ruhsatı almak isteyenlerin belirli şartları taşıması ve kanunlarla belirlenmiş engel hallerinin bulunmaması gerekmektedir. Silah Ruhsatı edinme sürecinde karşılaşabileceğiniz bu engel halleri bilmek, başvurunuzu yapmadan önce size yol gösterecektir.
Bu yazımızda, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve ilgili Yönetmeliklere göre kimlerin ateşli silah taşıma ya da bulundurma ruhsatı alamayacağını detaylı bir şekilde ele alıyoruz.
Silah Ruhsatı Verilmeyecek Durumlar ve Kişiler
Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahip olan kişilere hiçbir şekilde ateşli silah ve mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez. Ayrıca, bu gibi bir durum sonradan ortaya çıkarsa, verilmiş ruhsatlar da iptal edilir.
- Yaş Sınırı: 21 yaşını bitirmemiş olanlara ruhsat verilmez.
- Sağlık Engelleri: Fiziksel (dahiliye, ortopedi, göz, KBB, nöroloji) ve psikolojik yönden silah bulundurmasına veya taşımasına engel hali bulunanlara. Sağlık kurulu raporu bu durumu tespit eder.
- Ateşli Silah Suçlarından Mahkumiyet: Ateşli silahla işlenen herhangi bir suçtan dolayı mahkum olanlara.
- Ruhsatlı Silahla İşlenen Suçlar veya İhmal: Ruhsatlı silahıyla suç işleyenler veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesinde başkaları tarafından bir suç işlenmesine, intihara ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara.
- Ciddi Hapis Cezaları: Taksirli suçlar hariç olmak üzere, bir yıldan fazla hapis cezasına mahkum olanlara.
- Belirli Nitelikli Suçlardan Mahkumiyet: Aşağıda belirtilen suçlardan en az birinden dolayı mahkum olanlara:Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas.Her türlü kaçakçılık (bilişim alanındaki suçlar dahil).İhaleye fesat karıştırma, yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama.Suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya yönetme ya da bu örgüte üye olma.İnsan ticareti, organ ve doku ticareti.Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme veya patlayıcı madde kullanma.Fuhuş, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme.Kasten öldürme, silahla kasten yaralama veya çocukların cinsel istismarı.
- Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas.
- Her türlü kaçakçılık (bilişim alanındaki suçlar dahil).
- İhaleye fesat karıştırma, yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama.
- Suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya yönetme ya da bu örgüte üye olma.
- İnsan ticareti, organ ve doku ticareti.
- Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme veya patlayıcı madde kullanma.
- Fuhuş, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme.
- Kasten öldürme, silahla kasten yaralama veya çocukların cinsel istismarı.
- Devlet ve Anayasal Düzene Karşı Suçlar: Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, terör eylemlerine katılma veya bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından en az birinden dolayı mahkum olanlara.
- Tekrarlayan Suçlar: Taksirle veya basın ve yayın yoluyla işlenenler hariç olmak üzere, değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı mahkum olanlara.
- Ruhsatlı Silahı Başkasına Verme: Ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına verdikleri için mahkum olanlara.
- Silah Kullanarak Suç İşleme: Kanunun 4. maddesinde yazılı silahlardan birini kullanarak suç işleyen ve bu suçtan dolayı mahkum olanlara.
- Ruhsat Nedeninin Ortadan Kalkması ve Bildirim Yükümlülüğü: Ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmeyenlere (İdari para cezasını ödeyenler hariç).
- Spor Maksatlı Silahın Amacı Dışında Kullanımı: Spor maksatlı olarak spor federasyonlarının demirbaşına kayıtlı silahları amacı dışında kullananlara.
- Görevden İhraç veya İlişiği Kesilme Durumları:Mahkeme kararı ile veya mahkumiyet kararı sonucu Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanlar, rütbesi geri alınanlar, disiplinsizlik veya ahlaki durum sebebiyle ayırma işlemine tabi tutulanlar.Başarısızlık, ilişik kesme, emeklilik veya disiplin/mahkeme kararıyla meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılanlar, memuriyetle ilişiği kesilenler.Milli güvenliğe tehdit oluşturan terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle kamu görevinden çıkarılanlar.
- Mahkeme kararı ile veya mahkumiyet kararı sonucu Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanlar, rütbesi geri alınanlar, disiplinsizlik veya ahlaki durum sebebiyle ayırma işlemine tabi tutulanlar.
- Başarısızlık, ilişik kesme, emeklilik veya disiplin/mahkeme kararıyla meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılanlar, memuriyetle ilişiği kesilenler.
- Milli güvenliğe tehdit oluşturan terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle kamu görevinden çıkarılanlar.
- Hukuki Kısıtlılık: Kısıtlı olanlar ile kamu hizmetinden yasaklılara.
- Orman Kanunu İhlali: Orman Kanunu'nun 108. maddesi gereğince ceza almış olanlara.
- Vergi Usul Kanunu İhlali: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesi gereğince ceza almış olanlara.
Sonuç
Silah ruhsatı başvurusu yapmadan önce, yukarıda belirtilen engel hallerinden herhangi birine sahip olup olmadığınızı dikkatlice değerlendirmeniz büyük önem taşımaktadır. Bu şartlar, kamu güvenliğini sağlamak ve silahların doğru ellerde bulunmasını temin etmek amacıyla konulmuştur.
Detaylı ve güncel bilgi için, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve bu Kanun'a bağlı olarak çıkarılan 91/1779 Sayılı Yönetmeliğin özellikle 16. Maddesini incelemeniz tavsiye edilir.
Unutmayın, doğru bilgi ve eksiksiz bir başvuru, ruhsat sürecinizi hızlandıracaktır.